Kampanjbild Så stoppar vi hedersförtrycket.

Vi kräver att alla ska få leva fria och självständiga liv. Skriv under för fler åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck.

I Sverige ska alla ha rätt att leva sina liv fria från hederskultur. Ändå har vi unga i vårt land som lever under hederns förtryck. Som inte får umgås med en kompis för att hen har fel kön eller bakgrund. Som inte får välja utbildning och karriär. Som inte får älska den de älskar. Det kan vi aldrig acceptera.

SSU har krävt att ett särskilt hedersförtryckbrott som ger skärpa straff ska införas och större satsningar på kvinnojourer. Det gör regeringen nu. Men det kommer inte räcka för att stoppa hedersförtrycket. Vi kräver att alla ska få leva fria och självständiga liv.

 • 1

  Resurser

  Skolan, socialtjänsten och kvinnojourer måste ha tillräckliga resurser för att kunna upptäcka då barn far illa av hedersförtryck och ha lagstöd för insatser för att hjälpa barn och ungdomar.

 • 2

  Kunskap

  Det finns stora kunskapsluckor inom skolan om hedersförtryck och hur det ser ut i verkligheten. Förtrycket sker ofta i det dolda men går att upptäcka. Regeringen och riksdagen måste se till att kommuner och regioner har kunskapen som krävs.

 • 3

  Riktiga handlingsplaner

  Alla skolor ska ha handlingsplaner mot hedersförtryck. Det räcker inte bara med mål, det behövs konkreta handlingsplaner med konkreta insatser för att uppnå målen.

Jag håller med!

139/200 har skrivit under