16 april 2018

Idag presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) mandatperiodens sista vårbudget. Trots att det är en vårändringsbudget som egentligen bara innehåller justeringar för innevarande år så gör regeringen flera välbehövliga satsningar på totalt 2,6 miljarder. Precis som förra årets höstbudget har vårbudgeten ett tydligt ungdomsfokus och innehåller satsningar som kommer göra livet bättre för unga.

Här är fem satsningar som gör skillnad för unga redan i år:

1. 100 miljoner till 10 000 fler sommarjobb
Regeringen avsätter 100 miljoner kronor i vårbudgeten till kommunerna för 10 000 fler sommarjobb till ungdomar som avslutat årskurs nio, årskurs ett eller två på gymnasiet. Fler sommarjobb är bra för det ger alla unga, oavsett ens föräldrars tjocklek på plånboken, nödvändig arbetslivserfarenhet för att kunna få jobb senare. I sommar kommer fler få känna frihetskänslan av att kunna spendera sina egna intjänade pengar!

Läs mer här: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/04/sommarjobb-for-ungdomar/

2. 250 miljoner på polisen och kvinnojourer efter #metoo – hårda mot sexualbrotten
Sverige har den första feministiska regeringen i världen och det märks i vårbudgeten. Den S-ledda regeringen tar höstens #metoo-upprop på allvar och går från ord till handling genom att satsa 200 miljoner på polisen för att klara upp fler sexualbrott och 50 miljoner på tjej-och kvinnojourer för att ge bättre stöd till brottsoffer. Vi ska vara hårda mot sexualbrotten och dess effekter.

Läs mer här: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/04/fortsatt-satsning-pa-polismyndigheten/

http://www.regeringskansliet.se/pressmeddelanden/2018/04/regeringen-forstarker-kvinno–och-tjejjourer-med-50-miljoner-kronor/

3. 110 miljoner på att motverka sexuella trakasserier i skolan och arbetsliv efter #metoo – hårda mot sexualbrottens orsaker
Vi ska också vara hårda mot sexualbrottens orsaker. Därför är det bra att regeringen tar höstens #metoo-upprop på allvar och går från ord till handling genom att satsa 100 miljoner på insatser för att motverka sexuella trakasserier i skola och arbetsliv. Pengar kommer gå till att utveckla och förbättra sex-och samlevnadsundervisningen och för att motverka sexuella trakasserier i skolan. Så är vi hårda mot sexualbrottens orsaker.

Läs mer här: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/04/metoo-ger-avtryck-i-varbudgeten/

4. 70 miljoner på fritidsgårdar och kultur och idrott för barn och unga
Regeringen satsar totalt 70 miljoner på barn-och ungas fritid i vårbudgeten. Pengarna kan användas av kommuner för att exempelvis kunna utöka öppettiderna på fritidsgårdar så att alla barn och unga, oavsett om ens föräldrar åker på semester eller inte, kan ha ett roligt sommarlov. Pengar kommer också gå till mer idrott och kultur för barn och unga. En jämlik framtid börjar med en jämlik uppväxt.

Läs mer här:
http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/04/mer-pengar-under-2018-till-fritidsverksamhet-for-unga/

5. 600 miljoner till sjukvården
I vårbudgeten satsar regeringen hela 600 miljoner på sjukvården för att öka tillgängligheten och korta vårdköerna. Pengarna kommer bland annat gå till att ge personalen bättre arbetsvillkor. Det är välbehövliga pengar som kommer stärka upp sjukvården under de annars svåra sommarmånaderna. Det betyder att du som är ung kommer kunna lita på sjukvården oavsett var i landet du bort.

Läs mer här: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/04/400-miljoner-for-battre-tillganglighet-i-varden-i-regeringens-varbudget/