12 maj 2017

SSU:aren Shanga Aziz och hans kompis Rogerio Silva vann i onsdags SM-guld i UF-företagande med sitt företag Locker Room Talk. SSU gratulerar till vinsten och önskar all lycka till med företagandet i framtiden. Vi lyckades få till en intervju med Shanga efter segern:

1. Vad är syftet med Locker Room talk? Vad vill ni uppnå?
– Vi startade det här projektet i ren frustration. Vi har båda erfarenhet av olika sporter och har själva hört hur grabbsnacket kan gå i killarnas omklädningsrum. Vissa pratar om tjejer som att de vore sexobjekt och pratar om homosexuella på ett nedvärderande sätt. Vårt mål är att minska eller helst av allt helt få bort det här i omklädningsrummen över hela Sverige. Vi menar att killar måste börja prata om det här. Det är inget problem kvinnor ska behöva ta ansvar för, berättar Shanga Aziz.

2. Vad gör Locker room talk?
– Vi är ute bland idrottsklubbar och pratar med killar mellan 10 och 14 år innan träningar. Vi ger också verktyg till idrottsledare att aktivt jobba med jämställdhetsfrågor. Vi började med fotbollsklubbar i Finspång men idag träffar vi klubbar i alla möjliga idrotter över hela landet. Det är inte alltid man i den här åldern har börjat prata sexistiskt, men det är viktigt att börja prata om det här tidigt i förebyggande syfte. Vi vill inte att de ska växa upp och ha de här fördomarna mot kvinnor och homosexuella, säger Shanga.

3. Hur kom ni på idén och namnet?
– Själva idén till att vi ville göra just det här har vi haft länge på grund av våra erfarenheter av sunkigt snack i omklädningsrummen innan fotbollsträningar. Sen hade vi UF i skolan och vi ville inte bara sälja någon cool klocka utan faktiskt göra skillnad i samhället. Själva namnet kom vi på när Donald Trump i sin kampanj för att bli USA:s president pratade nedvärderande om kvinnor och slätade över det hela med att det var vanligt ”locker room talk”, då satte vi namnet direkt, avslutar Shanga.

Läs mer om företaget här: https://www.facebook.com/lockerroomtalkuf/