19 februari 2018

Idag går SSU och LO tillsammans ut och ställer krav på att regeringen ska utvidga satsningen på CSN-lån till körkort. Regeringens förslag är bra, men den är inte tillräcklig och behöver omfatta fler.

Körkort ska inte vara en klassfråga
6 av 10 arbetsgivare kräver körkort samtidigt som körkortsinnehavare blir färre. Körkort är idag en klassfråga. Statistik från Transportstyrelsen visar att bara 45 procent av utrikes födda kvinnor i arbetaryrken har körkort, medan motsvarande för inrikes födda män i tjänstemannayrken är 95 procent. Att möjliggöra för alla att ta körkort är därför också bra ur integrationssynpunkt.

-Körkort ska inte vara en klassfråga. Vanligt folk måste ha råd att ta körkort. Så bygger vi en jämlikare arbetsmarknad och ett jämlikare samhälle, säger Philip Botström.

Regeringens satsning inte tillräcklig
SSU och LO har länge drivit på för att CSN-lån till körkort ska införas. Till vår glädje meddelade regeringen att en utredning skulle tillsättas i syfte att möjliggöra CSN-lån till körkort från den 1:a september. Vi tycker dock utredningens förslag är för snävt.

SSU har länge kämpat för att unga ska kunna ta CSN-lån till körkort, snart blir det äntligen verklighet. Men vi tycker dock att satsningen ska omfatta fler, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU

Läs hela debattartikeln med LO här: https://arbetet.se/2018/02/19/ge-fler-mojlighet-att-ta-korkort-regeringen/