SSU om USA-valet: nu omvandlar vi frustration till handling

Trump vinner presidentvalet
Idag är en mörk dag. SSU är förtvivlade över att Trump vann presidentvalet i USA. Det är ett resultat som skapar stor osäkerhet och instabilitet för USA och omvärlden.

-Jag vaknade med en klump i magen och är uppriktigt sagt chockad över valresultatet i USA. Det är sorgligt att en populistisk kvinnohatande rasist blivit president i västvärldens största ekonomi. I en tid av ökad polarisering var det här det sista världen behövde, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU.

Trump har inga svar
Trump har uppenbarligen lyckats samla missnöjesröster och mobilisera en kampanj mot det politiska etablissemanget. Utgången sätter fingret på den ökande polariseringen i USA och misstron till det politiska systemet. De högerpopulistiska framgångarna är en oroväckande tendens som också växer i Europa.

-Trump utnyttjar klassklyftorna som växer i USA för att skapa rädsla och hat mellan samhällsgrupper. Men efter några månader vid makten kommer hans bluff att synas av den enkla anledningen att han inte har några konkreta förslag som löser samhällsutmaningarna som den amerikanska befolkningen är frustrerade över, säger Philip Botström.

Organisering
SSU menar att den enda vägen framåt ur detta mörker är att fortsätta organisera fler och tillsammans kämpa för värden som frihet, jämlikhet och solidaritet.

-I SSU omvandlar vi nu frustration till politisk handling. Även om det kan kännas hopplöst idag är det viktigt att inte tappa fotfästet, utan hela tiden organisera fler som tror på jämlikhet och öppenhet. Det är den enda garanten för att motverka högerpopulistiska framgångar i framtiden, säger Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU

Bli medlem i SSU
Ta ställning mot Trumps hat och stå upp för jämlikheten!

Gå med i SSU: https://www.ssu.se/bli-medlem/