2 juli 2017

I år har Kenny Svensson var död i fem år. Den psykiska ohälsan tog hans liv och SSU i Värmland lovar att alltid kämpa mot ohälsa och för alla ungas psykiska välmående. Kenny var den unga SSU:aren som försvarade antirasismen och alltid var sig själv. Vi är många i SSU som saknar hans engagemang och han tilltro på att en annan framtid är möjlig.

Kenny var aktiv i SSU Årjäng och senare ordförande för SSU i Värmland. Å självklart var det han, som engagerad och ständigt i opposition mot rasismen som tog på sig ledartröjan efter dådet på Utöya och ordnade en manifestation för att hedra våra kamrater i AUF. Dådet till trots stod en stolt Kenny Svensson i Sveriges Radion samma sommar och talade om varför det var så viktigt för de unga socialdemokraterna i Värmland att åka på SSU kongressen i Stockholm, han sa citat ”Vi åker dit med huvudet högt och med raka ryggar för att visa att en ung generation samhällsengagerade kan man inte trycka ner”.

Ungefär så var Kenny. Alltid en fighter och alltid socialdemokrat. Men den psykiska ohälsan tog hans liv och samhället hann aldrig reagera innan det var försent. Mycket har gjorts men mycket mer krävs för att helt vända en farlig trend det allt unga yngre begår självmord. Den kampen – mot psykisk ohälsa kommer SSU alltid att gå i bräschen för. I år hedrar vi Kenny Svensson och lovar att göra det vi kan för att unga dels ska orka må bra och för att fler ska få hjälp mot sin psykiska ohälsa i tid. SSU i Värmland hyllar Kenny Svenssons minne och politiska engagemang genom att upprätta en minnesfond tillägnad Kenny med hopp om att kunna använda de medlen till arbete mot psykisk ohälsa.

I Kennys blogg Tala Medan Du Kan bidrog Kenny aktivt till dagsopinionen med reflektioner, inspel och åsikter om allt ifrån den lokala politiken i Årjäng och om hans kritik till de borgerliga partierna i kommunen – till stora internationella fredsfrågor om antirasism och solidaritet. Sådan var Kenny; helt enkelt socialdemokrat. Kenny stod för något nytt i svensk politik. Han var ung, modern och ständigt på språng. Framför allt så var han ung och aktiv samhällsengagerad i Årjäng och tog strid för socialdemokratiska ideal. Sådant behöver vi mer utan i svensk politik. Han insåg att politiken och samtalsklimatet människor emellan behöver bli varmare och mjukare, att vi behöver komma bort från dagens hets och istället prata om verkliga värderingar som vi vill ska forma framtiden och arbetarrörelsen i Sverige.

För arbetarrörelsen var det en stor förlust att Kenny gick bort. Samhället hann aldrig agera. Men idag, fem år senare så är det fortfarande svårt att prata om psykisk ohälsa och vad det kan bero på. Resurserna till hälsovården och till barn och ungdomspsykiatrin generellt i Sverige måste bli fler och bättre. Men framförallt måste vi börja tala om den samhällsutmaning psykisk ohälsa är för en hel generation unga människor i Sverige. Tiderna till skolkuratorerna för landets elever måste bli fler och mer effektiva. Endast så, genom samtal och förståelse, att ta sig tid och lyssna, kan vi bryta en farlig trend där allt fler yngre begår självmord.

För att hedra Kennys minne förblir det viktigt att kämpa för en bättre hälsopolitik och i arbetarrörelsen fortsätta prata om solidaritetsfrågor. För oss i politiken och många fler är Kenny en förebild, dels för allt han stod för och dels för hans engagemang för en bättre värld. Han viste att förändringsarbetet börjar hos gräsrötterna, hemma i Årjäng – för att sen bli en del av något större. Löftet till Kenny och uppmaningen till unga förblir, precis som titeln av hans blogg, att tala medan kan. Och att använda möjligheten att förändra till det bättre i den demokrati vi lever i.

Alexander Paulsson
Distriktsordförande SSU Värmland

Stefan Jonsson
Distriktsombudsman SSU Värmland